Naša priča počinje 2000. godine, na mestu najveće ljubavi i topline – u krugu dve porodice, Stajčić i Oreščanin.
Sve je počelo od ideje zamrzavanja lokalno uzgajanog, svežeg voća, a zatim smo vrlo brzo dospeli na dobar glas kod najzahtevnijih kupaca – maloprodajnih lanaca i proizvođača liofilizovanog voća.
Nakon 20 vrednih godina uspešne saradnje stvorila se ideja o novom poglavlju kompanije, te je Frikos, od kompanije koja se bavi zamrzavanjem i izvozom voća, napravila iskorak i postala kompanija koja liofilizuje sopstveno zamrznuto voće.
Ideju smo sproveli u delo 2021. godine kada započinje novo poglavlje – liofilizacija. Time smo upotpunili našu proizvodnju, čineći da od polja do stola nudimo uvek proveren i kvalitetan proizvod.
Kada se stvari rade iz ljubavi, iskrenost i otvorenost same pronađu svoje mesto. Kupci su to prepoznali i zato je Frikos danas najveći izvoznik zamrznutog organskog i liofilizovanog voća u regionu.
Uz to, svi proizvođači sa kojima sarađujemo su deo organskog programa.
A porodica? Posle toliko godina je porasla i danas broji oko 250 zaposlenih.
NAŠE ISKUSTVO
Pre ulaska u proces liofilizacije, bili smo dobavljači najvećim kompanijama za liofilizaciju voća sa preko 20 godina iskustva u izvozu. Danas su naši proizvodi prisutni gotovo na svakom delu planete – Evropa, Severna i Južna Amerika, Kanada, Australija, Novi Zeland i mnoge druge zemlje.
Ono što nas čini jedinstvenim na tržištu je dostupnost kvalitetnog voća kroz uzajamno čvrst i stabilan odnos sa našim proizvođačima, sopstvena prerada, kao i liofilizacija u sopstvenim liofilizatorima, koja se pokazala znatno efikasnijom u odnosu na liofilizatore dostupne na tržištu.
I naravno – ljubav prema voću. Koja svakim danom sve više raste i koja nas motiviše da sve što radimo, radimo po svetskim standardima:
- Više od 1000 analiza godišnje
- Kontrolisan program zaštite voća po organskoj (EOS i NOP), evropskoj i FDA regulativi
- Sertifikati
- HACCP od 2006
- Organska proizvodnja od 2008
- Kosher od 2009
- IFS od 2011
- SMETA od 2013
- Biosuisse od 2014
- BRC od 2018
- Global GAP od 2018