Naša priča počinje 2000. godine, na mestu najveće ljubavi i topline – u krugu  dve porodice, Stajčić i Oreščanin. 
Sve je počelo od ideje zamrzavanja lokalno uzgajanog, svežeg voća, a zatim smo vrlo brzo dospeli na dobar glas kod najzahtevnijih kupaca – maloprodajnih lanaca i proizvođača liofilizovanog voća. 

Nakon 20 vrednih godina uspešne saradnje stvorila se ideja o novom poglavlju kompanije, te je Frikos, od kompanije koja se bavi zamrzavanjem i izvozom voća, napravila iskorak i postala kompanija koja liofilizuje sopstveno zamrznuto voće.

Ideju smo sproveli u delo 2021. godine kada započinje novo poglavlje – liofilizacija. Time smo upotpunili našu proizvodnju, čineći da od polja do stola nudimo uvek proveren i kvalitetan proizvod.

Kada se stvari rade iz ljubavi, iskrenost i otvorenost same pronađu svoje mesto. Kupci su to prepoznali i zato je Frikos danas najveći izvoznik zamrznutog organskog i liofilizovanog voća u regionu.
Uz to, svi proizvođači sa kojima sarađujemo su deo organskog programa.

A porodica? Posle toliko godina je porasla i danas broji oko 250 zaposlenih.

NAŠE ISKUSTVO

Pre ulaska u proces liofilizacije, bili smo dobavljači najvećim kompanijama za liofilizaciju voća sa preko 20 godina iskustva u izvozu. Danas su naši proizvodi prisutni gotovo na svakom delu planete – Evropa, Severna i Južna Amerika, Kanada, Australija, Novi Zeland i mnoge druge zemlje.

Ono što nas čini jedinstvenim na tržištu je dostupnost kvalitetnog voća kroz uzajamno čvrst i stabilan odnos sa našim proizvođačima, sopstvena prerada, kao i liofilizacija u sopstvenim liofilizatorima, koja se pokazala znatno efikasnijom u odnosu na liofilizatore dostupne na tržištu.

I naravno – ljubav prema voću. Koja svakim danom sve više raste i koja nas motiviše da  sve što radimo, radimo po svetskim standardima:

  • Više od 1000 analiza godišnje
  • Kontrolisan program zaštite voća po organskoj (EOS i NOP), evropskoj i FDA regulativi
  • Sertifikati
    • HACCP od 2006
    • Organska proizvodnja od 2008
    • Kosher od 2009
    • IFS od 2011
    • SMETA od 2013
    • Biosuisse od 2014
    • BRC od 2018
    • Global GAP od 2018