Ušuškan u središnjem delu zapadne Srbije, u regionu po imenu Rađevina, nalazi se centar našeg sveta – Frikos hladnjača.  Izgrađena je 2000. godine na zemljištu veličine 6 ha. Kapacitet lagera zamrznute robe je oko 9.000 tona. Dnevni kapacitet zamrzavanja je na kontinualnom tunelu  80 t/24 h i klasičnim tunelima 140 t/24 h.

Više od 70% voća koje Frikos kupuje uzgaja se u krugu od 50 km oko hladnjače i u više od 80% je u svežem stanju. To nam omogućava kvalitetan odabir i pravovremeno zamrzavanje sirovine.

Na tom mestu, smeštenom pored nekoliko planinskih vrhova od 1.000 metara među brežuljcima pogodnim za gajenje voća, započinje naše voćno putovanje:

Početak priče nastaje u voćnjacima naših pouzdanih proizvođača, sa kojima zajedno brinemo o voću – od pupoljka do berbe. Prijem i prva evaluacija kvaliteta voća vrši se pod budnim okom naših tehnologa, nakon čega sledi zamrzavanje kako bi se na najbolji mogući način sačuvalo sve ono što ga čini savršenim. 
Ovako zamrznuto voće prolazi kroz detaljan proces selekcije kako bi bilo spremo za nastavak putovanja. Rečju – spremno je za liofilizaciju.

Krajem 2022. godine, realizovali smo prvi deo našeg plana i instalirali 8 liofilizatora sopstvene proizvodnje u našem proizvodnom pogonu. Krajem 2023. godine, dodali smo još 4 liofilizatora i povećali godišnji kapacitet liofilizovanih proizvoda na oko 1.000 tona godišnje. Deo za dalju preradu liofilizovanog voća je opremljen najnovijom opremom što nam omogućava da svaki proizvod bude vrhunskog i ujednačenog kvaliteta kada stigne do krajnjeg korisnika.